Preview Mode Links will not work in preview mode

Journalistförbundets frilanspodd


Nov 18, 2021

"Det låg i tiden att uppmärksamma mediers bidrag till att freda demokratin", säger journalisten Ola Westerberg i Journalistförbundets frilanspodd med anledning av att Nobels fredspris i år tilldelas journalisterna Maria Ressa i Filippinerna och Dmitry Muratov i Ryssland. 

Ola Westerberg är redaktör för Utrikespolitiska institutets nättidning Utrikesmagasinet och frilansjournalist. I Journalistförbundets frilanspodd berättar han om sitt eget arbete med undersökande journalistik, varför det är viktigt att redaktioner satsar ekonomiskt på gräv och vad du som frilansjournalist ska tänka på om du vill vill börja arbeta med grävande journalistik. 

Ola Westerberg berättar också om en journalistik under hot. Bland annat lyfter han fram SLAPP, Strategic Lawsuits Against Public Participation, där granskande journalister stämts av enskilda företag eller enskilda personer. Journalistförbundet har tillsammans med andra pressfrihetsorganisationer krävt att EU måste stoppa så kallade SLAPP:s.

Detta är femte avsnittet av Journalistförbundets frilanspodd. En podd om, av och med frilansjournalister. Journalistförbundets frilanspodd görs på uppdrag av Journalistförbundets kommunikationsavdelning och styrelsen för Mälardalens Frilansklubb. 

Programledare: Beata Hansson och Artur Nordfors Kowalski.
Producent: Ronnit Hasson.

Teknik och ansvarig utgivare: Petteri Flanagan Karttunen.